diumenge, 21 d’octubre del 2007

JUGUEM AL 'BINGO' INSTRUMENTAL?

Jugant al bingo podem identificar la forma i el timbre de diferents instruments.(aquest recurs, també és vàlid per identificar ritmes, o altres paràmetres de la música que volguéssim treballar).


MATERIAL QUE NECESSITEM:

Professor: un reproductor d'audio i un CD (o un altre format) amb els sons gravats dels diferents instruments que volem treballar.

Per cada alumne/e, o cada dos alumnes, depenen del número total d'alumnes que hi hagi en una classe: Un cartró on hi haurà la fotografia de dotze instruments diferents col·locats de manera que cada cartró tingui els mateixos instruments però col·locats de manera diferent.

Com es juga: El professor haurà de fer sonar els instruments a l'atzar, i els alumnes hauran de relacionar el so de l'instrument amb la imatge del seu cartró. Quan algun alumne faci una línia, el professor aturarà la reproducció i es comprovarà que realment siguin correctes les identificacions. Sí és així, aquell alumna/e guanyarà el joc, en cas contrari, quedarà eliminat i es continuarà amb el joc.

Avaluació: El que podrem detectar són si els alumnes identifiquen visualment i auditivament l'instrument.

Recomanacions: Si no han escoltat mai el timbre d'aquell instrument, el millor seria fer una audició prèvia dels sons, amb una explicació, si es creu convenient, de les característiques de l'instrument. També, seria interessant, tenir diferents cartrons amb combinacions d'instruments, és a dir, potser seria millor identificar primer instruments on el seu timbre sigui molt diferent de l'altre, una vegada ja tinguin els sons dels instruments consolidats, es pot passar a afegir més dificultat i provar que identifiquin instruments de la mateixa família. Per altra banda, una altra opció és identificar els instruments que tenim a classe (cròtals, triangle, maraques, caixa xinesa, claus, etc.)

Aquest joc es pot aprofitar per explicar les característiques de cada instrument, i de la família a la qual pertanyen. Així com també explicar quin lloc ocupen dins l'orquestra, història, etc.

Temps necessari: Això dependrà de si estan familiaritzats amb el timbre i la forma dels instruments o no, pot ser de mitja hora si ja coneixen els timbres (l'altra mitja hora podem explicar les característiques d'algun instrument o algun concepte que creiem que s'hagi de treballar), o d'una hora si hem de fer audicions prèvies.

Destinat: Crec que és un joc que es pot fer tant a primària com a secundària. El nivell de dificultat l'ha de posar el professor atenent sempre les necessitats del seu alumnat i el que en aquell moment es vulgui treballar.

Altres opcions per treballar els sons dels instruments: es pot donar un full a cada alumna/e on hi hagi les imatges de diferents instruments (o tant sols el nom) amb un requadre al costat. L'alumnat haurà d'identificar l'instrument que sona i en quin ordre ha sonat (ho ha de posar dins el requadre).

Enllaços relacionats amb els instruments:

En el següent enllaç:
http://www.el-atril.com/orquesta/La%20orquesta.htm podem trobar informació sobre l'orquestra i també les característiques de cada instrument, una breu història, el seu registre, les diferents parts de què està compost, i a més a més podem escoltar petits fragments de l'instrument.

Audicions recomanades:

A continuació faig una relació d'exemples d'audicions per familiaritzar-se amb el timbre d'alguns instruments:

Piano:
Per a Elisa – BEETHOVEN
Sonata en Do maror K 545 – MOZART

Guitarra:
Concert d'Aranjuez- RODRIGO
Romanç anònim

Violí:
Sonata per a violí i piano en Fa Major 'La Primavera'- BEETHOVEN
Concert per a violí núm. 1 en Re major, op. 6 – PAGANINI

Violoncel:
El carnaval dels animals: 'el cigne' – SAINT-SÄENS.
Suites per a violoncel sol – BACH

Viola:
Concert per a viola – BARTOK
Concert de Brandenburg núm. 6 – BACH

Contrabaix:
El carnaval dels animals: 'L'elefant'- SANIT-SÄENS
Quintet de la Truita (violí, viola, violoncel, contrabaix i piano) – SCHUBERT

Flauta travessera:
El trencanous, 'Dansa dels mirlitons' – TCAHIKOWSCKI
Variacions per a flauta i piano – SCHUBERT

Flauta dolça:
Sonates per a tres flautes dolces – MATTHESON

Clarinet:
El carnaval dels animals, tema 'el cucut' – SAINT-SÄENS
Concert per a clarinet i orquestra – MOZART
Fagot:
Pere i el llop: 'l'avi' – PROKOFIEV
Concert per fagot i orquestra – MOZART

Trompeta:
Concert de Brandenburg núm. 2, 1er i 3er temps – BACH

Trompa:
Pere i el llop: 'el llop' – PROKOFIEV
Concert per a dues trompes – HAYDN

Saxòfon:
Concert per a saxòfon i orquestra – DEBUSSY

Percussió:
Música per a cordes, percussió i celesta, 3er moviment – BARTOK (xilòfon)
El Carnaval dels animals: 'els fòssils' (xilòfon): SANÏNT-SÄENS


Conte compartit: La música dels estels